Glasgraveren

Foto's Dit is een grote rode bokaal waar ik een landschapje op heb gegraveerd. De bijpassende glaasjes heb ik gedecoreerd met kleine bloemboeketjes. Ik heb hem maar niet met cognac gevuld, hahaha

Bord van zwart glas met het Stadhuis van Bergen op zoom. Er zijn er ook vele andere borden gemaakt met afbeeldingen van trouwkaart of geboortekaartje erop gegraveerd.Op het laatst werd er een zilvercoating aangebracht.

Dit is Boemer. De hond van de buren. Gegraveerd op glas met een zwarte achtergrond, Deze gravure was niet een van de gemakkelijkste.

Dit glasschilderij ingelijst met een zwarte achtergrond, is in opdracht gemaakt. Het betreft een passagierschip uit Rotterdam.

Dit windraam is een opdracht van de eigenaar van een recreatie schip met de naam "Wodan". De naam van het schip heb ik in de golven geplaatst en bovenin staat een klein gedichtje dat ik voor deze gelegenheid speciaal heb gemaakt. Het gedichtje. Een schipper vaart uit in duistere nacht. Naar verre landen met gele stranden waar de zon op hem wacht en het avontuur naar hem lach'.

Op dergelijke kannen heb ik verscheidene motieven gegraveerd. Van schepen tot druivenranken. Deze is gedecoreerd met bloemen

Dergelijke glazen waren heel geliefd bij de kinderen en ik heb er dan ook vele gemaakt. Met o.a. sprookjesfiguren, vogels, honden en poezen etc.

Van een aantal militairen uit Woensdracht kreeg ik de opdracht een ontwerp te maken voor een plaquette voor een afscheidnemende officier. Ik graveerde de namen van de militairen in een wink en plaatste hun logo in het midden.

Op de Kunstmarkt in Haamstede

Mijn liefde voor het glas, werd geboren in het jaar 1979, als gevolg van het gat waarin ik viel toen ik (tijdelijk) moest stoppen met werken ten gevolge van een operatie die, nadat deze succesvol was verlopen, ontaarde in een long-embolie die ik ter nauwernood overleefde.
Ik moest rust houden en, (als altijd bezige bij), viel het gedwongen niets doen mij niet mee.


Ik zocht iets om die leegte op te vullen en liep eens binnen bij een hobbyzaak. Op zoek naar een, (wat ik toen nog zo zag) bezigheidstherapie waarbij ik mijzelf niet te zeer hoefde in te spannen.

Er lag daar een graveersetje waar mijn belangstelling naar uitging. Een soort pen, waarin men verschillende soorten diamantstiftjes kon doen en waarmee men dan handmatig een 'mooie' afbeelding in glazen, schalen en karaffen kon graveren. Er hoorde ook een map met voorbeelden bij. 

Opgetogen met mijn aanwinst, toog ik naar huis en ging gelijk aan de slag. Dat viel nog niet mee! Het kostte heel wat kracht en inspanning, maar met veel moeite had ik waarachtig mijn eigen naam gegraveerd.
Mijn eerste (kunstwerk) was gemaakt. Ik was er wel niet echt tevreden over, maar toch........ik zag wel toekomstperspectief. Ik ging dan ook opgewekt verder met graveren.


Inmiddels had ik de voorbeelden aan de kant gegooid en maakte mijn eigen ontwerpen.
Mijn vrienden en familieleden vonden het mooi. Dat was voor mij een motivatie om, als er iemand jarig was, een leuk en origineel cadeautje te maken dat bovendien niet duur was.
Nadat de hele familie al voorzien was van mijn creaties, (ik graveerde voor een broer een heel glasservies met het familiewapen.) Voor een geboorte van een nichtje geboortetegels en voor het huwelijk van een vriendin twee bruidsglazen met een bruidspaartje erop dat de taart aansneed en de namen en de huwelijksdatum van het bruidspaar op de voet.

 Toen ik op een keer in en kunsthandel stond en vol bewondering naar een pentekening stond te kijken van een havengezicht, was het ineens of er een knop omging.
Ik kwam op het idee om glasschilderijen te gaan maken. De gedachte kwam bij mij op dat er met een zwarte achtergrond een soort (omgekeerde) pentekening zou ontstaan. Ik maakte een schets van de haven van Tholen, waar ik toen woonde. Zocht de glashandelaar op en vroeg hem een glasplaatje te snijden van 40 cm bij 35 cm. Daarmee ging ik aan de slag en dat was de eerste van vele glasschilderijen die ik heb gemaakt. En ook de eerste lijst die mijn lieve echtgenoot in elkaar knutselde.

 De buren zagen mijn werk en vroegen of ik ook zoiets wilde maken van hun hond 'Boemer'.
Natuurlijk kon ik geen nee zeggen en zo maakte ik steeds meer schilderijen van schepen, boerderijen enz. Toen er in de stadsbibliotheek een hobbytentoonstelling werd gehouden, werd ik door de organisatie gevraagd of ik mee wilde doen. Er waren al vele hobby's vertegenwoordigd, maar glasgraveren was daar nog niet bij. Vandaar!! Ik zei, ja en vanaf dat moment wisten de mensen mij te vinden. Ik kreeg veel opdrachten en leefde mij helemaal uit. Bovendien, begon mijn hobby nu ook wat geld op te leveren. Mijn werk raakte bekend en ik werd gevraagd op braderiën in Haamstede en Zierikzee. In Bruinisse en vele andere zeeuwse plaatsen. 

Op één van die braderiedagen, werd ik opgemerkt door iemand die al een hele tijd, keurend mijn werk en werkwijze bekeek.

Ik werd aangesproken en uitgenodigd om mijn werk aan een ballotagecommissie voor te leggen. (Een soort toelatingscommissie van de eerste Nederlandse Kring van Glasgraveurs.)
Nooit van gehoord....maar ik zei ja en een week later ging ik met, speciaal voor dat doel mooi gegraveerd werk naar Rotterdam waar de keuring werd gehouden. Mijn werk werd goedgekeurd en vanaf dat moment behoorde ik tot 'de Kring'.


De Kring exposeerde gezamenlijk of individueel in kunstgaleries, stadhuizen, het kasteeltje van Dussen enz. enz. en mijn klantenkring groeide.De foto's die u in de fotogalerie ziet, zijn slechts een kleine selectie van de vele werken die ik heb gemaakt en nog hóóp te maken.

Glas, maakt deel uit van mijn leven. Ik héb iets met glas en kan er niet aan voorbijlopen als ik iets moois ziet. Dan zie ik al weer een mogelijkheid om een mooi ontwerp te maken. Glas is doorschijnend en toch kan het de heerlijkste dranken bevatten. Het licht dat zich spiegelt in glas is wondermooi. 

Als ik werk met glas (later ook met spiegel) vergeet ik mijn tijd en ben ik zowel een werk-O-holic als een glas-O-holic.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

06.10 | 11:29

Leuk dat je even op bezoek kwam Martina. Ja, ik heb al een hele tijd weinig met de website gedaan. Hoop in de nabije tijd weer wat meer ermee bezig te zijn

...
05.10 | 11:31

Ja, daar ben je weer. 'k Passeerde af en toe maar er veranderde niets. Nu wel. Er zit toch veel tijd in in zo'n website.

...
01.08 | 08:28

Dank je wel voor je reactie Chris.

Fijn dat je genoten heb van mijn verhalen en gedichten.

Ik wens je een heel prettig weekend toe.

Groetjes van Mieke

...
24.07 | 21:46

Beste Mieke,

Wat een ontzettend leuke website en wat maakt u mooie gedichten en verhalen! Ik lees het met veel plezier!
Groetjes, Chris (Medipoint bezorger)

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE